Perşembe, Mayıs 13, 2010

Linux’da Oyun Oynama Yöntemleri

Herkesin ayrı bir problemi olduğu gibi, oyun manyaklarının Linux üzerinde nasıl oyun oynayacağı ayrı bir sorunsal oldu şu günlerde.

Genel olarak oyunlar Windows için üretiliyor. Linux için çok detaylı bir oyun henüz görmedim. Ama Windows’taki oyunları Linux’da çalıştıran kişileri gördüm; kendimden biliyorum. Tabî rica etse bunun da yöntemleri bulunmakta. Windows dosyalarını açabilen bir emülatör olan Wine ile Windows uygulamalarını açabiliriz. PlayOnLinux paketi ile, paketin desteklediği bir çok oyunu/uygulamayı çalıştırabiliriz. PlayOnLinux’te Wine’dan destek almakta. Dolayısıyla ikisi birleşince güçlü bir yapı meydana geliyor.

Öte yandan derleme yöntemi bulunmakta. Eğer bir oyunun Linux versiyonu bulunuyorsa, kullandığınız sistemin kerneline göre oyunu derleyebilir, oyunu rahatlıkla oynayabilirsiniz; kendimden biliyorum. Ancak bu yöntemi Linux’i kavramış kişilere öneririm. Şayet diğer türlü kodlarla uğraşmaktan  sisteminizden sıkılabilirsiniz.



Bir diğer yöntem ise kesenin ağzını açmak olacaktır. Bu yöntem ise: “Cedega”. Cedega, Wine’dan daha gelişmiş bir emülatördür. Lakin sisteminize kurulması için üç aylık 5$ vermeniz gerekiyor. Üç ay için 5$ gerçekten çok ucuz bir fiyat. Hem Linux kullanmak hemde içerisinde Windows oyunlarını daha performanslı oynamak istiyorum diyorsanız, bu yöntem çok etkili olacaktır.

Call of Duty Modern Warfare, Counter-Strike gibi popüler oyunlar rahat bir şekilde oynanılmakta. Detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

Yazarın notu: Wine gün geçtikçe özgür yazılımcılar tarafından geliştirilmektedir. Bu ne demek? Cedega gibi olabilir.

Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

back to top