Perşembe, Mayıs 13, 2010

Pardus’un Artıları ve Eksileri Nelerdir?

Üç yıldır Pardus kullanıcısı olarak, Pardus’un çeşitli artı ve eksilerini bildireceğim. Pardus’u diğer Linux sürümlerinin üzerinde durmasını sağlayan veya diğer Linux sürümleriyle eşit tutan nedir sorunsalına artık bir son verelim.

ARTILARI

Diğer Linux sürümlerinden artık ve eksilerinden biraz söz edersek, Pardus çok daha farklıdır. Kolay kullanışlı ve arayüz bakımından kullanıcı isteğini doğurur. Diğer Linux dağıtımlarında örnek ile sürücüleri tam tanımıyor ve geliştiricileri az. Katkı da bulunan fazla yok. Tabi bu hepsi için geçerli değil. Örnek ile Ubuntu arkasındaki şirketler veya iş adamları bizim de arkamızda olsa, Pardus beş yıl daha öteye giderdi.

Pardus sürücülerinizi tanır, tanımadığı sürece geliştiricilerimiz tarafından paketlenen driverlar, paket deposundan indirilerek sürücü tanıtılır. Kernel’ı diğerlerinkine göre başkadır. Pisi paketi kullanır ve pisi daha kolay kullanışlı olduğu için, kullanıcı ilgisi çeker. Pisi, gelecek vaad eder.  .deb sistemini kullanmıyor. Çünkü .deb sistemi pisiye göre daha da geridedir. Pisi henüz yeni olduğu için paketlenmiş pisi paketi azdır. Lakin pisi paketi sayısı gün geçtikçe artmaktadır.



Bir çok kullandığı masaüstü bulunur. Ön tanımlı olarak KDE ile gelir. Ancak depoda Xfce, Gnome gibi masaüstü platformları bulunur. Pardus, KDE masaüstünü çok rahat ve kullanışlı biçime getirebilen Linux dağıtımıdır. Diğer masaüstü platformlarında da performans gösterir.

Pardus’un bizi girişte “Kaptan” ile karşılaması bir artıdır. YALI ile kurulum sistemini kolaylaştırıyor. Yani araçları bakımından diğer dağıtımları geçebiliyor. Diğer dağıtımlarda bu çeşit araçlar görmedim.

Gönüllü geliştiricileri giderek artmaktadır. Herhangi bir sıkıntı durumunda, Pardus’un hata kaydına veya Özgürlükİçin Pardus Topluluğuna bildirmeniz yeterli olacaktır. Pardus’un bir de wikisi bulunuyor. Wiki’de giderek büyümekte.



Bunun yanında Pardus NTFS diskleri görür ve tanır. Dolayısıyla Windows ile daha rahat alışveriş yapılabilir. Samba ile Windows ağlarını yönetebilirsiniz. Kullandığı dosya sistemi Ext’tir. Ext dosya sistemi ise son derece güvenli ve kullanışlıdır.

EKSİLERİ

Eksileri bir hayli azdır. Onları şöyle bir sıralarsak:
  • Ati ekran kartlarında nadiren sorun çıkartması.
  • Geliştiricisi az olması.
Ati ekran kartı sorunu pekte Pardus’a dayalı değildir. Ancak Pardus geliştiricileri bu sorun üzerinde duruyor, ati sürücülerinin en güncel driverlarını paketleyip depoya koyuyor.

Ülkemizde özgür yazılım adına pek az kişi bulunuyor. Kimisinin dilinden Windows düşmüyor. Dolayısıyla insanlarımız gözlerini açamıyor. Gözlerini açacaklarını zamanı aslında tahmin ediyorum da, pek tekin göremiyorum.

Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

back to top