Perşembe, Mayıs 13, 2010

Wine Nedir?

Linux üzerinde önemli rol oynayan, Windows emulator’u: Wine.

Wine, Windows’taki “.exe” uygulamalarını açabilen bir uygulamadır. Çoğu uygulamayı Linux içerisinde güzel bir şekilde kurar ve çalıştırır. Mantığı ise gayet basittir. İçerisinde sanal bir Windows vardır. Windows’ta .exe uygulamalarını çalıştıran .dll dosyalarını barındırır. Dolayısıyla açabiliyor. Ancak geliştikçe boyutu fazlalaşıyor. Fakat geliştikçe rahatça işimizi görebiliyor. Portable uygulamaların çoğunu açabiliyor. Aslında kurarsanız daha da rahat açabilir. Portable uygulamanın bir kaç farkı bulunuyor.

Adobe uygulamaları genellikle Wine ile çalıştırılır. Örnek ile ben Pardus içerisinde Photoshop, Dreamweaver, Fireworks gibi uygulamaları çalıştırıyorum ve performanslı bir şekilde kullanıyorum. Windows üzerindeki çoğu oyunu açabiliyor. Örnek ile  ben NFS Shift haricinde, tüm serisini çalıştırdım.

Bu bir emulator’dur. Çok fazla şey beklenemez. Eğer oyun oynamak için Wine istiyorsanız, Linux’te oyun oynama yöntemleri başlığında bir makale yazmıştım. Buradan bir kaç bilgi edinebilirsiniz. Wine, dosya yönetimi sayesinde çoğu windows uygulamalarını çalıştırabilir.

Wine dosya yönetimi görüntüsü:



Buradan diğer disklere ulaşılabilinir.

Wine ile nasıl program yüklenir?
Uygulamanın üzerinde sağ tuş yapın ve buradan Wine Windows Programı Yükleyicisi ile aç deyin. Eğer sağ tuş altında yoksa, tekrar program üzerinde sağ tuş yapın, birlikte aç deyin ve buradan Wine Windows Programı Yükleyicisi ile aç deyin. Sonrası ise Windows’taki program yükleyişi…





Son diyerek kurulumu tamamlayabiliriz. Kurulumdan sonra uygulama masaüstümüze gelecektir. Ancak ünlem işareti olabilir. Ona aldırış etmeyin. O çalıştırılabilir mi yoksa çalıştırılamaz mı deyişidir. Çift tıklayıp devam ettirdiğiniz taktirde uygulama açılacaktır.

Masaüstümden bir Nero görüntüsü:



Masaüstümde bulunan Gimp 2, Packet Tracer ve Nero, Wine ile kurulmuştur. Performanslı bir şekilde çalışmaktadır.

Aşağıdaki fotoğrafta Wine dosyaları gösterilmektedir. Gerek görev yöneticisi, gerek Program ekle/kaldır bulunuyor.



Dipnot: Packet Tracer kurulumu (Wine ile kurulmuştur).

Lazım olacaktır: PlayOnLinux

Görüldüğü üzere Linux üzerinde çeşitli Windows uygulamaları çalıştırılabiliniyormuş. Wine geliştikçe daha da fazla uygulama açabilmektedir. Eğer bir şikayetiniz varsa, yine birinci ağızdan yardım alabilir veya not olarak isteğinizi bildirebiliyorsunuz.


Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

back to top